Lagförslag om registrering av anonyma kontantkort

Oregistrerade kontantkort ser ut att bli ett minne blott, i alla fall om regeringen får säga sitt. Det har nämligen presenterades ett lagförslag om krav på att registrera alla kontantkort, precis som mobilabonnemang. Går lagen igenom kommer oregistrerade kontantkort att stoppas redan 1 augusti 2022.

Regeringen, med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i spetsen, presenterade i dagarna ett lagförslag med ändamålet att stoppa oregistrerade kontantkort. Anledning är att anonyma kontantkort ofta används av kriminella för att planera och utföra diverse brott, och så länge korten är anonyma är det extremt svårt för polisen att spåra dem.

Lagförslaget går hand i hand med den senaste utvecklingen i Sverige där flera tungt kriminella dömts till långa fängelsestraff efter att krypterade telefonitjänster såsom Encrochat hackats (Encro hackades 2020 av fransk polis). Att stoppa kontantkort känns helt enkelt som en naturlig utveckling inom svensk brottsbekämpning.

Enligt förslaget ska alla kontantkort som används för SMS, samtal och surf i framtiden registreras av användaren. Registreringen kommer inkludera abon­nentens namn, adress och person­nummer och man kommer även genomföra en bakgrundskontroll på abonnenten. Om lagen röstas igenom kommer alla kontantkort behöva registreras från och med 1 augusti 2022 och de kontantkort som är i bruk innan dess kommer behöva registreras innan 1 januari 2023.

“Oregistrerade kontant­kort till mobil­telefoner används ofta av krimi­nella för att försvåra polisens arbete. Nu sätter vi stopp för det och ger därigenom polisen bättre verktyg att bekämpa brott”, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson.

Skulle lagen gå igenom blir Sverige långt ifrån först landet med en sådan lag. Ska vi vara helt ärliga är vi förvånade över att det tagit så lång tid att införa lagen då det är vida känt att anonyma kontantkort gynnar de kriminella.

Dessutom ser vi framför oss att kontantkort förmodligen kommer fasas ut mer och mer då skillnaden mellan de bästa mobilabonnemangen och kontantkort nu blir ännu mindre. De enda som förutspås fortsätta med kontantkort är de som av olika anledningar inte kan teckna ett mobilabonnemang, exempelvis på grund av en betalningsanmärkning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *