När du tittar på mobilabonnemang som är utformade specifikt för barn så är det i mångt och mycket samma man ska tänka på som med andra abonnemangsformer, men det finns lite extra att ta i beaktning här. Vi börjar med det grundläggande och tittar sen på vad som är specifikt för barnabonnemang.
Täckning
Var bor ni? Var kommer ditt barn att befinna sig? Om det är så att barnet alltid kommer befinna sig i storstaden så är du nästan garanterad att samtliga leverantörer har bra täckning var i staden barnet än befinner sig. Är det däremot så att barnet kommer befinna sig utanför de större städerna, och då speciellt i skog, skärgård, fjäll och liknande miljöer, så kan täckningen visa sig vara mindre pålitlig än man hade hoppats på. I slutändan är det alltid en god idé att oavsett var du bor kolla in mobiloperatörernas täckningskartor så att du är säker på att ditt barn har täckning när det än behövs. För att kolla in täckningskartorna surfar du in på respektive mobiloperatörs hemsida där de finns lätt tillgängliga.
Fria samtal och SMS
Att barnet alltid ska kunna ringa och SMS:a är nog ett krav som alla föräldrar ställer då man vill känna sig trygg med att ens barn alltid kan kontakta en när det behövs. Den goda nyheten är att fria samtal och SMS nu ingår som standard i nästan alla mobilabonnemang, vare sig för barn eller vuxna. För att försäkra dig om att det ingår så kan du titta på en jämförelsemodul som den här på sidan där det tydligt är angett när detta ingår i abonnemanget.
Surfmängd
Hur mycket internet behöver ditt barn? Eller kanske snarare, hur mycket internet vill du att ditt barn ska ha tillgång till? Behovet utgår helt från vad barnet gör med telefonen eller hur mycket tid du vill att barnet ska kunna spendera online under en viss tidsperiod. Det vanligaste är att barnet spelar spel online och många av dessa spelen kräver inga jättestora mängder surf utan det bör räcka med runt 10 GB, och i många fall betydligt mindre, till exempel om barnet inte använder Instagram, TikTok eller andra appar som är tunga med mycket information att ladda ned. De flesta mobilabonnemangen riktade till barn och ungdomar inkluderar 5 – 100 GB surf, medan till exempel Vimlas minsta abonnemang endast inkluderar 1 GB.
Recensioner av de olika mobiloperatörerna
Det kan vara väl värt att se över hur uppskattade de olika mobiloperatörerna är av sina kunder. För att se recensioner av de olika operatörerna så kan man använda sig av en jämförelsemodul som den här på sidan för att se betyg och utlåtanden. Vill man få en ännu bredare bild av hur operatörerna står sig på marknaden så kan man enkelt genom Google hitta många sajter där kunder kan betygsätta företag. Ha nu i åtanke att många som letar upp sådana sajter och spenderar energi på att uttala sig om just mobiloperatörer ofta är missnöjda kunder, så titta inte bara på betygen utan läs även vad för specifika problem som kunderna upplever sig ha haft.
Jämförelsemodulen
För att så enkelt som möjligt få tillgång till information som den vi har listat här ovan så har vi utformat jämförelsemodulen här på sidan där du enkelt kan ange dina behov och på så vis få fram en lista med de mobiloperatörer och abonnemang som är relevanta för just dig. Utöver operatörer, abonnemang, priser och erbjudanden så kan du här även till exempel se surfmängd och om det är möjligt att spara surf, vilken surfhastighet som gäller, om det ingår fria samtal och SMS, vilket nät operatören i fråga använder, och mycket mer.
Fördelar med mobilabonnemang till barn
Den tydligaste fördelen med abonnemang till barn och ungdomar är att du som förälder kan få en väldigt god kontroll över vad barnet har för möjligheter när den använder telefonen. Vissa mobiloperatörer inkluderar spärrfunktioner för föräldrar kostnadsfritt tillsammans med denna typen av abonnemang medan andra operatörer tar en tilläggsavgift för denna typen av tjänster. Mobiloperatörer som inkluderar dessa tjänsterna är bland andra Telenor och Tele2 – Två operatörer som i övrigt är ganska dyra så se över vad billigare operatörer vill ta betalt för tjänsten ifall den kostar. En annan positiv sak med barn- och ungdomsabonnemang är att dessa ofta är väldigt rabatterade i stil med student- och seniorabonnemang.
Spärrtjänsterna som man kan aktivera med barnabonnemang erbjuder ofta en uppsjö av möjligheter till kontroll inom flera aspekter av mobilanvändningen. Redan runt millennieskiftet var det många föräldrar som drog sig i håret över de hisnande kostnaderna som deras barn kunde dra på sig när de ringde alla möjliga typer av betalsamtal till tv-program, utlandet, eller vad annat mystiskt de kunde hitta att ringa till. Utöver kostsamma telefonsamtal så kunde man även köpa ringsignaler, bakgrundsbilder och mobilspel. Över tjugo år senare så är situationen väldigt lik i grunden, om än i andra utföranden, och behovet kvarstår för föräldrar att kunna sätta stopp för denna typen av utgifter samt att skydda barnet från underliga möten över telefon. Det är här som vi hittar den stora skillnaden från det tidiga 2000-talet och idag, för nu finns det spärrmöjligheter som man bara kunde drömma om då.
Genom spärrtjänsterna kan du till exempel spärra alla samtal som kostar, det vill säga samtal som inte är helt vanliga samtal från konsument till konsument. Andra utgifter som man kan få möjlighet att spärra är köp av appar och spel då sådana inköp snabbt kan bli en dyr historia om man har ett spelglatt barn som inte riktigt har lärt sig det där med ekonomi ännu. Vidare finns det även möjlighet att spärra besök till specifika hemsidor eller samtal till specifika nummer. Som förälder kan du ofta även få en god översikt över ditt barns aktivitet online genom att logga in på din operatörs hemsida och se ditt barns surfmängd samt aktivitet. Alla mobiloperatörerna erbjuder inte exakt samma tjänster så läs det finstilta och ha i åtanke att det även finns andra möjligheter för att spärra hemsidor och samtal, till exempel genom inställningar i telefonen eller genom appar som du kan lägga till.
Vad innebär ett mobilabonnemang för barn?
Att skaffa ett mobilabonnemang som är utformat för barn eller ungdomar handlar i mångt och mycket om att du som förälder ska ha en viss nivå av kontroll över ditt barns aktivitet på telefonen, till exempel om du vill begränsa surfmängden under en viss tidsperiod. Genom spärrtjänster kan du begränsa eller helt spärra utgifter så som dyra samtal till utlandet eller olika telefontjänster, köp av spel och appar, samt besök på diverse hemsidor som du tycker att ditt barn bör hålla sig borta ifrån. Som förälder och innehavare av ett barnabonnemang kan du även få en god översikt över hur mycket surf barnet spenderar och i vissa fall även se var surfen specifikt spenderas.
Att satsa på ett mobilabonnemang för minderåriga handlar även om skydda sitt barn från yttre influenser som barnet kanske inte vet hur det ska bemöta. För att upprätta ett sådant skydd så inkluderar många barn- och ungdomsabonnemang att telefonnumret inte är sökbart på de olika tjänsterna online, vilket innebär att varken försäljare eller andra lustiga typer kan få tag på numret och börja ringa.
Vad är ett mobilabonnemang för ungdomar?
Denna typen av abonnemang är i stort detsamma som mobilabonnemang för barn och handlar främst om hur man definierar dom, men viss skillnad kan uppstå gällande kraven för att teckna dessa. Huvudprincipen är att du som förälder tecknar ett abonnemang och därmed intygar att den som kommer använda det är ett barn under 18 år (eller vad operatören nu ställer för krav). Utöver spärr- och översiktstjänster som kan ingå så fungerar dessa abonnemangen i övrigt som andra abonnemang där du betalar en månadskostnad för samtal, surf och övriga tjänster som ingår, beroende på vilket mobilabonnemang eller operatör du väljer.
Utmärkande för denna typen av abonnemang är att de ofta är rabatterade på nivåer med abonnemang för studenter och seniorer. Med andra ord kan du i vissa fall prispressa rejält genom att slå till på ett sådant abonnemang, men tänk igenom vad dina behov är och se sedan över utbudet för det kan mycket väl vara så att ett abonnemang som är till för alla är minst lika bra.
Mobilabonnemang till barn vs. Familjeabonnemang
Ett alternativ till abonnemang för barn är familjeabonnemang. Spärrtjänster som man kan aktivera för barn- och ungdomsabonnemang finns även tillgängliga för familjeabonnemang så när du väljer mellan dessa abonnemangsformerna så kan du börja med att identifiera behoven inom familjen. Hur många medlemmar är ni i familjen? Är det flera barn? Hur mycket surfar dom olika familjemedlemmarna?
Det finns ett par olika varianter på familjeabonnemang. En variant är att alla i familjen delar på en surfpott. Denna surfpott kan då fördelar över de olika familjemedlemmarna efter behov, så om någon surfar väldigt lite medan någon spenderar många timmar på Instagram eller spelar mobilspel så kan man strategiskt fördela surfen efter behov och spara in pengar på detta sättet. Detta kan även vara ett enkelt sätt att begränsa hur mycket tid ditt barn/dina barn spenderar på internet.
Det finns även abonnemang där alla får en egen surfpott. Detta är ett bra alternativ om alla surfar ungefär lika mycket.
Att tänka på innan du tecknar ett barnvänligt mobilabonnemang
Det kanske mest grundläggande att tänka över är huruvida du behöver funktionerna så som barnspärrarna. Om ditt barn är 16-17 år och har god känsla för ekonomi så kan det mycket väl vara så att du kan hitta ett bättre erbjudande med till exempel högre surfmängd för samma pris. Om det däremot är så att du skulle ha användning för översikt och spärrfunktioner så kan det vara en god idé att teckna ett barn eller ungdomsabonnemang.
Andra saker som är väl värda att ha i åtanke är hur väl mobiloperatörens nät täcker, hur mycket surfmängd ditt barn behöver, om operatören är pålitlig och vad för övriga tjänster som ingår i abonnemanget. Det är alltid bäst att först identifiera sina behov och sen börja leta efter ett passande abonnemang.
FAQ – Vanliga frågor
Varför behöver man ett mobilabonnemang till sina barn?
Ett mobilabonnemang till barn eller ungdomar kan passa väldigt bra om du behöver spärra vissa aspekter av mobilanvändandet, både för att skydda ditt barn och för att undvika onödiga utgifter. Genom spärrtjänster kan du till exempel undvika dyra samtal samt köp av appar och spel.
Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang till barn?
Många av dom vanliga operatörerna erbjuder abonnemang som är riktade till barn eller ungdomar. Bland dessa operatörerna finner vi Hallon, Vimla, Fello, med flera.
Vad är skillnaden på barnabonnemang och familjeabonnemang?
Abonnemang till barn och ungdomar blir ofta billigare än familjeabonnemang så om fördelarna såsom samlad faktura och möjligheten till att fördela surf mellan familjemedlemmar inte är något som tilltalar dig så är barnabonnemang troligtvis det bästa. Spärrtjänster är tillgängliga för båda abonnemangsformerna.
Vilket är det billigaste abonnemanget till barnens mobil?
Ett av de billigaste abonnemangen till barn är Fellos minsta barnabonnemang. Detta kostar 95 kronor i månaden för 3 GB surf och fria samtal och sms.
Borde jag köpa ett mobilabonnemang till mina barn?
Att skaffa ett mobilabonnemang som är specifikt utformat för barn kan absolut vara en god idé om du vill att ditt barn enkelt ska kunna ringa, ta emot samtal, och till exempel spela mobilspel samtidigt som du till exempel inte vill att barnet ska kunna surfa på vissa sidor eller ringa utlandssamtal.
Hur tecknar man ett mobilabonnemang till barn?
Använd en jämförelsemodul som den här på sidan för att hitta det abonnemanget som passar dig bäst. Följ sedan länken på det abonnemanget du är intresserad av för att ta dig till mobiloperatörens hemsida där du enkelt skriver upp dig på abonnemanget. Utöver de vanligaste grundläggande kraven på att du ska vara svensk medborgare och vara utan betalningsanmärkningar så vill operatörerna även att du intygar att den som kommer använda abonnemanget är under 18 år.
Vi använder cookis på ver hemsida för att ge dig en relevant användarupplevelse genom att komma ihåg dina preferenser och upprepade besök. Genom att klicka på "Acceptera alla", ger du tillstånd till användning av ALLA cookies. Du kan besöka "Cookie inställningar" för fler detaljer.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera. Vi använder också cookies från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats. Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies. Men att välja bort några av dessa cookies kan påverka din surfupplevelse.
Nödvändiga cookies är absolut väsentliga för att hemsidan ska fungera som tänkt. Dessa cookies försäkrar att grundläggande funktioner såsom säkerhet fungerar och de är helt anonyma.