Kontantkort – en heltäckande guide för 2024

Även om denna webbplats är dedikerad till de bästa mobilabonnemangen, hade informationen vi delar med oss av inte varit komplett utan att vi även granskade kontantkort. Som du säkert känner finns det många likheter mellan kontantkort och mobilabonnemang då de i grunden erbjuder samma funktionalitet. Kontantkort är dock tillgängliga för alla och är ett bra alternativ för de som av olika anledningar inte vill eller kan teckna ett abonnemang.

Söker du också efter ett riktigt bra kontantkort? Då hittar du all information du behöver samt en lista på de bästa kontantkorten här.

De bästa kontantkorten idag

Innan vi dyker oss djupare in i hur kontantkort funderar tänkte vi ta en titt på de olika alternativen som finns på marknaden. Vi har listat följande kontantkort i ordningen bäst till sämst.

Halebop kontantkort

Halebop har under de senaste 10+ åren varit en av de ledande mobiloperatörerna på marknaden. Företaget använder sig av Telias nät och har idag Fastpris på månadsbasis. Alla kontantkorten ger dig fria samtal och SMS och mellan 2GB och 100 GB surf per månad. Priset för en månad ligger på mellan 129 kr/mån upp till 429 kr/mån

 • Använder Telias nät
 • Flera olika kontantkortslösningar
 • Möjlighet att köpa till samtal, mer surf, etc.
 • Smidigt att ladda Halebop kontantkort online och i butik

Ladda Halebop kontantkort

När det är dags att ladda med fastpris eller köpa till extra surf eller pengar att ringa och SMS:a för kan du göra det via Halebops hemsida, via deras dedikerad app eller genom att besöka en fysisk återförsäljare.

Telenor kontantkort

Även den internationella aktören Telenor erbjuder kontantkort. Förutom vecko- och halvårsladdningar har företaget 7 laddningar för Fastpris under en månad. Alla Telenor Fastpris ger dig fria samtal och SMS samt mellan 2GB och 150GB surf. Månadspriset ligger på mellan 99 kr/mån och 449 kr/mån. Vidare kan du köpa Telenor Rörligt (saldo) och bara betala när du använder telefonen. Behöver du mer surf eller samtal till utlandet kan du köpa till det också.

 • Störst mängd surf av alla kontantkort på marknaden (upp till 150GB)
 • Marknadsledande nät med utmärkt täckning i hela landet
 • Var 6:e laddning gratis

Ladda Telenor kontantkort

I likhet med de andra operatörerna i denna lista kan du ladda Telenor kontantkort antingen via hemsidan, appen eller via en av tusentals återförsäljare i hela landet. Dessutom bjuder Telenor på var 6:e laddning om du registrerar ditt kontaktkort eller använder appen för att ladda.Störst mängd surf av alla kontantkort på marknaden (upp till 150GB)

Comviq kontantkort

Comviq är den operatör som har flest kontantkortslösningar. Du kan bland annat köpa fastpris för en månad med fria samtal och SMS samt mellan 0,5 GB och 100 GB surf. De har även unika tjänster som Comviq Amigos som ger dig billigare priser när du ringer utomlands och Fastpris Mini för dig som inte använder telefonen så mycket. Priset för en månad ligger på mellan 145 kr/mån och 345 kr/mån.

 • Använder Telenor & Tele2s nät
 • Stort utval kontantkort för olika användningsområden
 • Ladda Comviq kontantkort online, i app och i fysiska butiker

Ladda Comviq kontantkort

Du laddar ditt Comviq kontantkort smidigt via Comviqs hemsida, via din internetbank, via appen eller hos en av Comviqs 19 000+ återförsäljare.

Telias mobilabonnemang och tjänster

Telia kontantkort

Telia är Sveriges största telefonoperatör som till stor del fortfarande är statligt ägd. Idag erbjuder de 8 olika kontantkort med Fastpris för antingen 1 vecka, 1 månad, 3 månader eller 1 halvår. De har även en tjänst som kallas Enkel där du fyller ditt kontantkort med ett visst belopp som du sedan använder till att ringa, SMS:a och surfa för. Fastpris för en månad ger dig fria SMS och samtal samt mellan 1GB och 10GB surf för mellan 109 kr/mån och 329 kr/mån.

 • Sveriges största och äldsta telefonoperatör
 • Eget nät som täcker 99% av Sveriges befolkning och yta
 • Har smidiga lösningar för dig som inte vill ha Fastpris
 • Enkelt att fylla på saldo och köpa till mer surf

Ladda Telia kontantkort

Du laddar ditt Telia kontantkort via Telias hemsida eller app, eller så besöker du en av de tusentals återförsäljare som Telia samarbetar med. Telia har även sina egna butiker som du kan besöka för att ladda på kontantkortet.

Skillnaden på kontantkort och mobilabonnemang

Ett mobilabonnemang är, som namnet avslöjar, ett abonnemang. Det innebär att du tecknar en prenumerationstjänst för dina mobiltjänster för en fast månadskostnad. Kostnaden kan variera mycket beroende på vilket abonnemang du väljer, men alla ger dig möjligheten att ringa, skicka SMS och surfa.

Eftersom det är ett abonnemang som du tecknar över en längre period krävs det dock att man har en stabil och ordnad ekonomi. Har man därför betalningsanmärkningar eller uteblivna skulder kan det bli svårt att få ett mobilabonnemang. Du kan läsa mer om mobilabonnemang för de som har betalningsanmärkningar här.

Ett kontantkort, å andra sidan, är inte ett abonnemang och kommer inte med en fast månadskostnad. Istället är det du som kund som ansvarar över att ladda ditt kontantkort vid behov. Idag har de allra flesta kontantkorten månadslösningar där du betalar ett visst pris för att få tillgång till samtal, SMS och surf. När en period du betalat för är över, måste du ännu en gång ladda kontantkortet.

Eftersom du inte tecknar en prenumerationstjänst finns det heller inga krav på din ekonomi. Därför kan alla, oavsett betalningsanmärkningar och skulder, använda ett kontantkort.

Slutligen är en annan stor skillnad på ett kontantkort och ett abonnemang att abonnemang oftast är billigare i längden. Dessutom kan man i regel kombinera sitt abonnemang med en avbetalningsplan för en mobiltelefon – du som har en betalningsanmärkning måste istället betala för hela telefonen när du köper den.

Reglerna för kontantkort kommer snart att ändras

En av de stora nackdelarna med kontantkort är att det är helt privata. Det skapar i sin tur möjligheter för kriminella att undvika lagens långa arm genom att använda anonyma mobiltelefoner till att utföra och planera brott.

För att motverka detta har Regeringen lagt fram ett lagförslag som kommer innebär att alla kontantkort kommer behöva registreras av användaren. Om lagen går igenom kommer den börja gälla från och med den 1 augusti 2022 och innebär att alla som köper ett nytt eller redan har ett kontantkort måste registrera dem med namn, personnummer, etc.

Frågor och svar om kontantkort

Måste jag registrera kontantkort?

I dagsläget måste man inte registrera kontantkort utan kan använda dem helt anonymt. Däremot har Regeringen presenterat ett lagförslag som kommer innebära att alla kontantkort ska registreras. Detta för att motverka kriminialitet.

Hur fungerar kontantkort?

Ett kontantkort fungerar precis som ett mobilabonnemang förutom att du inte tecknar ett abonnemang utan fyller på eller laddar kortet efter behov. Idag kan du oftast köpa “Fastpris” för ditt kontantkort så att du får fria SMS, samtal och en viss mängd surf varje månad. På grund av detta lämpar sig kontantkort bra för de som har betalningsanmärkningar.

Var köper man kontantkort?

Kontantkort kan man köpa lite varsomhelst, dels från operatören man vill använda och dels på de flesta livs och småbutiker i landet. En av fördelarna med kontantkort är att de oftast är gratis, så du behöver egentligen inte köpa dem. Du betalar alltså först när du aktiverar och laddar kontantkortet för första gången.