Vilken typ av abonnemang du än söker efter så är vad som kan definieras som bäst helt en personlig sak som utgår från behov. Ett bra start är att först identifiera dina behov, till exempel hur mycket surf du behöver, om du vill kunna ringa avgiftsfritt till utlandet, eller om du vill kunna spara surfen som du inte har använt till nästa månad.
När du har fastslagit vad du har för krav på ett mobilabonnemang så får du stor hjälp av en jämförelsemodul som den du hittar här på sidan. Som pensionär eller senior kan du till exempel fylla i boxen “Senior (+55 år)” för att filtrera efter detta, och för att ytterligare filtrera kan du även ange hur mycket surf du vill ha som minimum. Genom att tydligt specificera dina krav får du fram de absolut bästa och mest relevanta förslagen för just dig.
Utöver recensioner du ser här på sidan så kan du även passa på att titta på sidor som prisjakt.se för att se vad kunderna tycker om de olika mobiloperatörerna. På detta viset får du en god uppfattning om hur kunderna har upplevt deras tjänster och service. Det kan mycket väl vara så att en viss operatör på papper har det bästa erbjudandet men om man sedan tittar på recensionerna så kanske man upptäcker att många kunder är otroligt besvikna på deras kundservice.
Är det någon skillnad på seniorabonnemang och pensionärsabonnemang?
I mångt och mycket så är mobilabonnemang för pensionärer och mobilabonnemang för seniorer detsamma. De flesta mobiloperatörerna utgår från ålder och använder dessa båda definitionerna utbytbart i sammanhanget, men “seniorabonnemang” är den vanligaste termen. Vilken ålder som gäller för att kunna ta del av dessa rabatterna kan variera väldigt mycket – Startåldern hos till exempel Hallon, Comviq och Vimla ligger på 55 år medan andra operatörer såsom Tele2 och Fibio har lagt startåldern på 65 år. En ganska dramatisk skillnad.
I vissa fall är det så att rabatter förmedlas genom olika typer av föreningar och då blir ett medlemskap, och uppvisandet av detta, ett krav för att erhålla rabatten. Utöver lokala föreningar så finns det landsomfattande föreningar såsom PRO (Pensionärernas Riksorganisation), Smart Senior samt SPF Seniorerna. Dessa är föreningar där man betalar för medlemskap och får sedan bland annat ta del av en stor mängd rabatter.
SPF Seniorerna erbjuder till exempel rabatter på abonnemang från mobiloperatören Hallon, som har några av dom billigaste mobilabonnemangen för seniorer, medan Smart Senior erbjuder 75% rabatt hos Vimla i 2 månader innan månadspriset höjs ganska drastiskt. Något som bör poängteras är att dessa rabatterna överlag är tillgängliga utanför dessa föreningarna också.
Hur mycket rabatt får man som pensionär?
Nivån av rabatter som du kan erhålla som senior eller pensionär vid tecknande av mobilabonnemang kan variera stort, både i pris och form. Medan många virtuella operatörer såsom Comviq och Vimla erbjuder en viss rabatt i några månader, för att sedan gå upp till ett pris som redan är lågt, så erbjuder till exempel Tele2 en permanent rabatt på ett pris som i sig är högre än vad de förstnämnda operatörerna tar utan rabatt.
Det blir snabbt tydligt att dom virtuella operatörerna, det vill säga de som hyr in sig på andras nät, kan prispressa på en nivå som de icke-virtuella aktörerna inte kan. Vi ser större rabatter, lägre priser överlag och även en betydligt lägre startålder hos de virtuella än hos de icke-virtuella. Dom virtuella operatörerna briljerar även med att ligga högst i kundundersökningar såsom i en undersökning från Svenskt Kvalitetsindex 2019.
Som exempel så ger den icke-virtuella operatören Tele2 en permanent rabatt på 20% på en månadskostnad som minst ligger på 219kr/mån (3GB surf inkluderat) medan Vimla ger 75% rabatt i två månader på en månadskostnad på 110 kr/mån (3GB surf) liksom Comviq som ger 50% rabatt dom första sex månaderna på en månadskostnad på 145kr/mån (8GB surf).
Finns det mobilabonnemang utan surf för pensionärer
Nuförtiden är det så pass standardiserat med surf kopplat till mobilabonnemang att detta inkluderas i samtliga abonnemangsformer, och då även de som är anpassade för seniorer eller pensionärer. Världen har blivit högst digital och man antar nog att de få äldre människor som inte själva har intresse av att spendera tid på nätet ändå kommer vilja ha möjlighet att kommunicera online med nära och kära, till exempel genom appar.
Om vi bortser från tillfälliga månadsrabatter så ligger de lägsta abonnemangskostnaderna på 99kr/mån och då inkluderas det som standard fria samtal och SMS samt några GB surf. Detta tycks vara den minimala kostnaden som mobiloperatörerna kan gå ner till sett till de utgifter de har, och då blir det bara naturligt att inkludera en viss mängd surf även om ovanligt många användare inom en viss åldersgrupp tycks ha mindre nytta av tjänsten. Det vill säga, operatörerna betalar redan en viss summa för nätet så dom tjänar mer på att inkludera surf och ha några kronor högre pris än vice versa.
Om det är så att du verkligen inte vill betala för surf, och om det är så att du kanske knappt ringer heller utan mest tar emot samtal och SMS så kan det vara en god idé att titta på den mer klassiska formen av kontantkort där du laddar med ett visst saldo och betalar sen per samtal eller SMS. Nu är vi så vana vid fria samtal och SMS men det är inte längesen som detta var standard, och för vissa människor passar detta förstås fortfarande bäst.
Ny mobil för pensionär med abonnemang
När det har blivit dags att skaffa ett mobilabonnemang så är det ju inte sällan som man även behöver en ny mobiltelefon. Självklart har vissa mobiloperatörer passat på att ta fram paketerbjudanden som även tilltalar seniorer och pensionärer, men det är långt ifrån alla operatörerna som har gjort det. Bland operatörerna som erbjuder möjligheten att köpa mobil på avbetalning till ditt mobilabonnemang är Comviq, Tele2 och Hallon, medan till exempel Vimla inte tycks ha några sådana erbjudanden för helt nya mobiler. Däremot kan du köpa en begagnad telefon som är helt återställd.
Många mobiloperatörer och elektronikförsäljare i stort är väl införstådda i hur svårt det kan vara att använda dagens mobiltelefoner. Även unga människor födda i digitalismens era kan tidvis sitta och sucka högljutt när de skriver fel för femte gången i rad tack vare de mikroskopiska virtuella tangenterna, så det är ingen chock att någon mindre van eller kanske med nedsatt syn skulle kunna bli riktigt utmanad av en modern mobiltelefon.
Som tur är så har mobiltillverkare tagit denna utmaningen i beaktning och utvecklat modeller av mobiltelefoner som är betydligt lättare att hantera än många av dom mer populära modellerna. Detta kan innebära stora tydliga knappar på telefonen, enkel och tydlig navigering i själva mjukvaran (programmet i telefonen), samt ljud som tydligt signalerar vad som händer istället för att man hör en regndroppe falla när man får SMS. En tillverkare som har specialiserat sig på telefoner till människor som har svårt för att använda vanliga mobiltelefoner är faktiskt svenska Doro som är väletablerade på marknaden, så håll utkik efter dessa om du ska köpa till en mobil till abonnemanget och vill ha extra stöd i användningen.
Att tänka på när man väljer seniorabonnemang
När du väljer ett mobilabonnemang som är specifikt för seniorer eller pensionärer så är det i stort samma du behöver tänka på som med andra former av abonnemang. Det som utmärker ett mobilabonnemang för pensionärer är främst att det är en specifik rabatt riktad till denna målgruppen. Av denna anledningen rekommenderas det att du främst tar reda på vad du vill ska inkluderas i ett mobilabonnemang för att sedan se över till vilka priser du kan få det du behöver, vare sig det är ett erbjudande riktat till seniorer eller till alla.
Surfar du mycket? Tittar du mycket på videos? Alla former av mobilabonnemang inkluderar någon mängd surf, så frågan är hur mycket du behöver. Ett exempel som brukar ges är att 1GB surf skulle kunna liknas med 14 timmar musiklyssning, så om du till exempel tycker det är behagligt att lyssna på radio eller podcasts online så kanske du vill ha några GB till detta. Den minsta mängden surf man får till sitt mobilabonnemang, pensionär eller inte, brukar vara 3GB.
Var i landet befinner du dig? Är du ute mycket i naturen eller bor du i glesbygden? De olika mobiloperatörerna har sina egna nät eller hyr in sig på någon annans nät så medan man kanske inte märker någon skillnad på täckning i storstaden så kan det märkas av betydligt mer på platser där det inte befinner sig så mycket människor. Sedan länge har det varit känt att det tidigare statliga Telia har det mest välutbyggda nätet sett till omfång, medan Telenor till exempel briljerar med hög hastighet på datatrafik i välbefolkade områden. För att se var operatörerna har täckning kan du surfa in på deras hemsidor och kika på deras täckningskartor.
FAQ – Vanliga frågor
Vilket abonnemang är bäst för pensionärer och seniorer?
Liksom för övriga samhällsgrupper så är det de virtuella operatörerna som skiner både med kundnöjdhet och priser. Vilket mobilabonnemang som passar bäst för dig, senior eller inte, är en fråga om vad du har för behov. Behöver du till exempel mycket surf så gäller det att hitta det bästa priset för det, medan om du prioriterar telefonsupport så kan detta bli avgörande. En värdefull sak att notera är att operatörerna på Telias nät har bäst täckning i landet och dessa är, utöver Telia, Fello och Halebop.
Vad är skillnaden på ett vanligt abonnemang och ett abonnemang för pensionärer?
Det är ingen direkt skillnad på dessa abonnemangen utöver priset som i detta fallet är baserat på ålder, precis som studenter kan få rabatter just för att dom är studenter. Tänk igenom vad du behöver och kika sedan om det finns en passande rabatt på mobilabonnemang för pensionärer eller seniorer.
Hur mycket rabatt får jag som pensionär?
Detta varierar en hel del både sett till flera faktorer som pris innan rabatt, mängd rabatt och hur länge rabatten är giltig. Som exempel så erbjuder Tele2 20% rabatt permanent på ett relativt dyrt mobilabonnemang medan Comviq och Vimla har tillfälliga rabatter men då på abonnemang som är betydligt billigare i grunden.
Får man alltid rabatt som pensionär och senior?
Flera operatörer erbjuder rabatterade mobilabonnemang specifikt för seniorer och pensionärer men långt ifrån alla gör det. Många av de populära aktörerna som inte har seniorabonnemang har däremot andra fördelaktiga erbjudanden på mobilabonnemang som även seniorer kan ta del av. Exempel på aktörer som har seniorrabatter är Comviq, Hallon och Vimla.
Måste jag ha gått i pension för att få pensionärsrabatt?
Nej, att ha gått i pension är inget krav i sig utan fokuset ligger på kundens ålder. Uppfylls kravet på att vara över en viss ålder så kommer man för all framtid att ha tillgång till rabatten, förutsatt att rabatten kvarstår. Vissa mobiloperatörer har lagt åldern för att ta del av seniorers mobilabonnemang på 55 år medan andra har lagt åldern så högt som 65 år.
Vi använder cookis på ver hemsida för att ge dig en relevant användarupplevelse genom att komma ihåg dina preferenser och upprepade besök. Genom att klicka på "Acceptera alla", ger du tillstånd till användning av ALLA cookies. Du kan besöka "Cookie inställningar" för fler detaljer.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera. Vi använder också cookies från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats. Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies. Men att välja bort några av dessa cookies kan påverka din surfupplevelse.
Nödvändiga cookies är absolut väsentliga för att hemsidan ska fungera som tänkt. Dessa cookies försäkrar att grundläggande funktioner såsom säkerhet fungerar och de är helt anonyma.