Telia
mobilabonnemang

Vad är bäst med Telia?

 • Sveriges absolut största mobiloperatör
 • Ett nätverk som täcker 99% av landets befolkning
 • Ingen bindningstid
 • Delar sitt nät med flera lågprisoperatörer
 • Telefonabonnemang som inkluderar Netflix och C More

En av Sveriges ledande mobiloperatörer

Telia är en av de mobiloperatörerna i Sverige som knappast behöver en introduktion. Det är landets absolut största mobiloperatör sett både till antal kunder och omsättning, och även operatören med längst historia. Telia grundades år 1853 som Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket och därefter som Televerket då det var en statlig myndighet som erbjöd fast telefoni till hela Sverige. Idag är det officiella namnet Telia Sverige AB och företaget ingår i koncernen Telia Company.

Förutom att erbjuda sina egna Telia abonnemang delar företaget sitt nät med flera mindre mobiloperatörer, däribland Halebop, Fello och Telness – en ledare inom företagsabonnemang på den svenska marknaden. 

På följande sida hittar du en komplett recension av Telia abonnemang och deras mobiltelefonlösningar.

Telia – Sveriges oöverträffade telefon- mobiloperatör

Som sagt är Telia det största företaget inom mobiltelefoni i Sverige och med en historia som sträcker sig 150+ år har de oslagbar erfarenhet från att erbjuda telefonlösningar på marknaden. Att man dessutom varit ett statligt företag och en myndighet innebär att företaget står på en makalöst stabil grund (svenska staten äger fortfarande 39,5% av Telia).

Vidare täcker Telias mobilnät 99% av Sveriges befolkning och deras fibernätverk, som drivs av dotterbolaget Skanova, är det mest heltäckande fibernätverket i hela landet.

Det råder med andra ord inga tvivel om att Telia är den dominerande aktören inom svenska mobilabonnemang och andra nätverkslösningar, bland annat inom TV, fibernätverk, mobila bredband, etc.

Fördelar med Telia

 • Sveriges bästa och mest heltäckande nät
 • Samla hela familjens mobilabonnemang på samma faktura
 • Med eller utan bindningstid
 • Teckna mobilabonnemang, TV och bredband med samma operatör

Nackdelar med Telia

 • Dålig variation på sina abonnemang
 • Inga särskilda seniorabonnemang eller -rabatter
 • Dyrare abonnemangskostnader än många konkurrenter

Hitta rätt abonnemang hos Telia

Som du kan se ovan har Telia en lång rad mobilabonnemang för olika behov, förutsättningar och målgrupper. Dessutom har företaget gjort något som är ganska unikt i branschen, nämligen att ha mobilabonnemang som inkluderar prenumerationer på andra tjänster; Netflix och C More.

Givetvis ingår gratis SMS och fria samtal i alla abonnemangen, och den enda riktiga skillnaden mellan de olika abonnemangen är mängden surf du får tillgång till. Idag erbjuder man abonnemang med 3 GB, 15 GB, 40 GB eller obegränsad surf med eller utan prenumeration på Netflix och C More.

Telia har helt enkelt ett unikt sortiment abonnemang med extra tjänster som ingen annan operatör erbjuder. Detta ger i sin tur företaget en unik möjlighet att erbjuda heltäckande lösningar till alla sina kunder. Men som du säkert förstår kommer detta med extra kostnader, dvs. Telia är något dyrare än många andra operatörer. Och letar du efter en billigare lösning som delar Telia, som sagt, sitt nätverk med billiga operatörer såsom Halebop och Fello.

Numera ingår Telia 5G i alla Telia mobilabonnemang, vilket innebär att du får tillgång till de senaste nätverksteknologier med ditt abonnemang. Detta kan du läsa mer om längre ner i vår Telia recension.

Telia abonnemang pensionär

Telia riktar sig till pensionärer med särskilda telefoner och lösningar för seniorer. Däremot har de inte unika abonnemang eller rabatterade priser för seniorer. Istället erbjuds du som pensionär samma abonnemang som alla andra, fast Telia har flera guider och tjänster som riktar sig till de som är lite äldre och kanske inte förstår sitt eget behov eller vad som skiljer de olika abonnemangen åt.

Du kan alltså få hjälp direkt av Telia för att hitta det abonnemang som passar dina förutsättningar bäst.

Telia familjeabonnemang

Den tjänst som vi anser att Telia har gjort bäst är deras familjeabonnemang. För förmånliga priser kan du teckna ett abonnemang som inkluderar hela familjen. Då får alla familjemedlemmar tillgång till lika mycket surf och alla inkluderade tjänster, och ni samsas på samma faktura.

Det är ett smidigt sätt att minska mobilkostnaderna inom familjen och underlätta er månatliga betalningar. Vill du lägga till en extra användare på ett abonnemang så kostar det 199 kronor per person och månad.

Räkneexempel: Telia 40 GB med tre familjemedlemmar kostar 887 kr/mån (489 + 199 + 199).

Telia ungdoms- & studentrabatt

För att locka till sig yngre kunder har Telia ungdomsrabatt för alla mellan 18 och 27 år. Rabatten ligger just nu på 50 kronor i månaden på alla de vanliga abonnemangen: 3 GB, 15 GB, 40 GB eller obegränsad surf.

Ungdomsrabatten är endast för Telia Mobil och kan alltså inte användas för bredband eller TV.

Telia företagsabonnemang (jobbmobil).

Slutligen har Sveriges största mobiloperatör utvecklat ett unikt sortiment abonnemang för företag. Dessa abonnemang skiljer sig en del från de andra abonnemangen, dels i mängden surf som erbjuds men även i att du och dina anställda kan använda Microsoft 365 utan att använda upp er surfmängd. Så arbetar du ofta och mycket i Microsoft 365 (för möten, dokumenthantering, etc.) kan du spara mycket på Telias företagsabonnemang.

Jobbmobil 10 GB

5G, fri surf när du använder Microsoft 365

299 kr/mån

Jobbmobil 50 GB

5G, fri surf när du använder Microsoft 365

349 kr/mån

Jobbmobil Obegränsad

Samma som ovan plus obegränsad surf

449 kr/mån

Jobbmobil Obegränsad Plus

Samma som ovan plus ett extra datasimkort, hastigheter upp till 1500 Mbit/sek samt en Microsoft 365 Business Basic-licens

549 kr/mån

Bindnings- och uppsägningstider

Något som gör Telia unikt i branschen är deras bindningstider – de varierar nämligen från abonnemang till abonnemang. Enligt egen utsago tror de inte på “allt eller inget” utan vill att sina kunder ska ha frihet att göra som de vill.

När du tecknar ett abonnemang med Telia så kan du välja om du ska ha bindningstid (ofta i utbyte mot en rabatt) eller om du vill ha möjligheten att avbryta, ändra eller uppdatera ditt abonnemang när du vill. Vi uppskattar denna lösning då det ger dig som konsument chansen att påverka hur ditt Telia abonnemang ser ut.

Är du osäker på vad som gäller för ditt abonnemang kan du logga in på Mitt Telia där det tydligt står om du är bunden eller inte, och hur lång tid du har kvar på din bindningstid. Från Mitt Telia kan du göra ändringar i dina abonnemang, lägga till extra personer, eller byta till ett abonnemang med mer eller mindre surf, förutsatt att du inte har en bindningstid.

Vad gäller om man ska använda sitt Telia abonnemang utomlands?

I likhet med alla andra mobilabonnemang på den svenska marknaden kan du använda ditt Telia abonnemang i EU/ESS utan extra kostnad. Det innebär att du kan ringa, SMS och surfa när du reser i Europa utan att oroa dig för extra kostnader. Detta gäller även om du kontaktar ett svenskt telefonnummer som befinner sig i EU/ESS.

Använder du din telefon utanför EU/ESS så tillkommer extra kostnader på de flesta ställen. Observera att det numera även inkluderar Storbritannien som inte längre ingår i EU. För en detaljerade priser när du använder telefonen i Storbritannien eller i andra länder besöker du Telia.se, loggar in på Mitt Telia eller kontaktar Telias kundtjänst.

Är det så att du reser mycket och regelbundet använder din mobil utanför EU-zonen kan vi istället rekommendera att du tecknar ett 3Världen abonnemang med Tre.

Telias erbjudanden och rabatter

Telia har löpande rabatter och erbjudanden för sina mobilabonnemang. Ofta handlar det om att du kan panta din gamla telefon för en nyare mobil och samtidigt få rabatt på din månadskostnad. Det finns också mer “klassiska” rabatter, exempelvis kan du i skrivande stund få Telia med obegränsad surf för 399 kronor i månaden under det första året.

Eftersom dessa erbjudanden uppdateras och ändras med jämna mellanrum är det säkraste att besöka Telias hemsida för att se vad som erbjuds just nu, alternativt besöka din närmaste Telia butik och diskutera prisvärda lösningar med personalen där.

OBS! Om du kombinerar Telia mobilabonnemang med exempelvis Telia bredband så får du mer förmånliga priser, mer surf och andra generösa förmåner. Därför rekommenderar vi att du samlar alla dina prenumerationer och abonnemang hos Telia.

Telia kundtjänst

Något som vi anser är extremt viktigt när man ska välja mobilabonnemang är operatören i frågas kundtjänst. Skulle man stöta på ett problem eller ha frågor om sitt abonnemang vill man kunna få hjälp och support så snabbt som möjligt.

På Telias hemsida har man samlat en rad praktiska och matnyttiga guider om sina mobilabonnemang (och andra tjänster för den delen). Här kan du lära dig mer om hur abonnemangen fungerar, hur du bäst använder dem och hur du surfar säkert. Du kan också felsöka din mobil och ditt abonnemang direkt på hemsidan. Men behöver du mer hjälp än så måste du kontakta företaget.

Så hur kommer man i kontakt med Telia?

Det enklaste sättet att kontakta Telia är att logga in på Mitt Telia och använda sig av de kontaktvägar som erbjuds där. Men det går så klart att få tag på företaget utan att logga in.

Telia via telefon

Ring: 90 200 (utomlands: +46 771 99 02 00)

Öppettider: Vardagar: 08:00-19:00, Lördagar 10:00-18:00, Söndagar: stängt

Telia via chatt:

Chatt med Telia mellan 08:00 och 21:00 varje dag.

Telia 5G

Föga förvånande – med tanke på Telias storlek och inflytande i branschen – ligger de ständigt i framkant gällande nya teknologi. Just nu innebär det en storsatsning på att introducera 5G-nätverket till den svenska befolkningen.

Därför har idag alla Telias mobilabonnemang stöd för 5G och vi förväntar oss att denna funktion kommer optimeras och finslipas ytterligare under kommande månader och år.

Så om du, precis som vi, är spänd på att få komma igång med det senaste inom mobilteknologi kan vi rekommendera Telia 5G till dig.

Frågor och svar om Telia

Nedan samlar vi de vanligaste frågorna om Telia och deras mobilabonnemang så att du snabbt och enkelt kan få svar på alla frågetecken du har. Givetvis kan du alltid kontakta oss om du behöver mer specifik information eller inte hittar ditt svar här på sidan. Telia har dessutom en bra Frågor och svar-sektion samt flera detaljerade guider om deras abonnemang och tjänster på sin egen hemsida.

Vem äger Telia?

Telia Sverige AB ingår i koncernen Telia Company och den största delägaren är svenska staten som äger 39,5% av aktierna. Men Telia har också över 300,000 privata aktieägare.

När går mitt abonnemang ut med Telia?

För mer information om just ditt Telia abonnemang kan du logga in på Mitt Telia. Där hittar du all information om ditt abonnemang och har du ingen bindningstid kan du även ändra abonnemanget, lägga till extra personer och mycket annat från ditt Telia konto.

Vad är Skanova?

Skanova är namnet på Telias dotterbolag som ansvara över Telias fibernätverk. Företaget har därmed inget att göra med Telia mobilabonnemang utan ansvarar endast över uppkopplingen för Telia TV och Telia bredband.

Vårt omdöme av Telia

3.0

Telia är Sveriges ledande, äldsta och största mobiloperatör. De har ett gediget utbud abonnemang och ett gott rykte i branschen. Dessutom har de generösa rabatter för studenter, ungdomar, och familjer. Och för den som gillar underhållning finns det möjligheten att teckna ett mobilabonnemang med Netfilx och/eller C More.

Däremot är Telia, i våra ögon, inte den bästa mobiloperatören på marknaden. Dels är deras priser alldeles för dyra jämfört med de billiga alterantiv som finns att tillgå och som dessutom använder Telias nät, och dels är de på många sätt ganska utdaterade och “tråkiga” i jämförelse med andra operatörer.

Därmed är det helt upp till dig att avgöra om Telia mobilabonnemang är för dig eller inte. Fördelen är så klart att det är Sveriges mest väletablerade mobiloperatör, men för det betalar du ett extra pris.

Andra mobiloperatörer vi rekommenderar

Det finns en lång rad mobiloperatörer på marknaden idag och vi har valt att ställa de “största” och “bästa” mobiloperatörerna mot varandra. Nedan har du fler alternativ på bra mobiloperatörer med billiga mobilabonnemang som vi rekommenderar dig att kika in.

chilimobil-logo

Läs mer hos Telia!