De allra flesta av oss har nog varit med om det: man pratar om något med en vän på eftermiddagen – man kanske funderar på att köpa nya kängor till hösten. Sen på kvällen när man skrollar igenom sina flöden dyker det plötsligt upp annonser för just höstkängor. Med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen har gått är det inte konstigt att man ibland undrar om ens personliga enheter lyssnar på en – även när man inte har bett dem om det.
Enligt en ny undersökning från Internetstiftelsen tror över 60 % av svenskarna att mobiltelefonen tjuvlyssnar på dem. Rädslan att vara övervakad är stor – vi reder ut hur det egentligen ligger till.
Mer än hälften tror att mobiltelefonen tjuvlyssnar
Under hösten 2024 publicerade Internetstiftelsen sin årliga rapport, Svenskarna och internet. I rapporten undersöks svenskarnas relation till internet och ett urval invånare har fått svara på aktuella frågor om ämnet.
En av dessa frågor var: ”Har det hänt att du pratar om något som sedan dyker upp som reklam i din mobiltelefon – som får dig att tro att den lyssnar på dig?”
Fler av 6 av 10 svarade ja på den frågan, men det finns tydliga åldersskillnader mellan de som tror telefonen tjuvlyssnar och de som inte tror det.
Yngre är räddare att bli avlyssnade
Bland yngre mobiltelefonanvändare, födda på 60-talet och senare, tror majoriteten att mobiltelefonen lyssnar på allt man säger. Motsatsen gäller för de som är födda på 50-talet eller tidigare.
Bland svenskar födda på 90-talet finns det allra största antalet som tror på tjuvlyssning – hela 80 %.
Anledningen att man tror att man är avlyssnad är vanligtvis just det exemplet vi nämnde i inledningen – man pratar om något som sedan dyker upp i ens flöden. Nedan ska vi se om vi kan slå hål på den myten.
Nej, din mobiltelefon tjuvlyssnar inte på dig
Fastän många tror att mobiltelefonen hör mer än vad den borde, så är det inte särskilt troligt att den faktiskt tjuvlyssnar på dig hela tiden. För att det här skulle fungera rent tekniskt skulle det behövas avancerad teknik, en stor personalstyrka och att mobiltillverkarna bryter mot sina egna villkor och regler.
När mikrofonen eller kameran är påslagen på din mobil ska det indikeras på enheten. Om du har en iPhone syns en orange prick om mikrofonen är igång och en grön prick om kameran är igång.
Röstassistenterna då, kanske du tänker. Ja, den tjuvlyssnar faktiskt på oss. Om man använder en assistent som Apples Siri eller Googles assistent lyssnar de efter specifika triggerfraser (Hej, Siri eller Ok, Google). Enheten spelar dock inte in vad som sägs om inte triggerfrasen har sagts.
Därför får du reklam om det du pratat om
Detta är en komplex fråga som kan ha flera olika svar. När man har pratat om något blir man mer medveten om det – därför lägger man märke till det mer än vad man gjorde innan.
En annan anledning kan ha varit att man sökt på ämnet på Google eller interagerat med inlägg om ämnet på sociala medier – då vet din mobiltelefon att du är intresserad och visar mer material med samma typ av innehåll.
Källor: