Telia har nedmonterat miljontals stolpar till fördel för ny teknik

I ett pressmeddelande berättar Telia om hur man sedan 2014 arbetat med att montera ner stolpar och ledningar i hela Sverige. Totalt sett rör det sig om 1,3 miljoner stolpar och 160 000 kilometer ledningar. Arbetet är en stor del av Telias storskaliga effektivisering av nätet.

Under de senaste 10 åren har gamla kopparledningar och tillhörande telefonstolpar blivit allt mer meningslösa. I samband med att man började gå över till mobila nätverk och fiber nätverk insåg Telia att det tidigare kopparnätverket inte längre skulle fylla sin funktion.

År 2014 inledde man därför ett stort projekt med målet att nedmontera alla onödiga ledningar och stolpar. I dagsläget har man monterat ner 1,3 miljoner av de 2,4 miljoner stolpar som finns, och mer än 160 000 kilometer ledningar.

“Vi tar ned stolparna i allt högre takt och det hänger ihop med att de på sina håll är 70–80 år gamla och att allt fler av våra kunder byter upp sig till moderna lösningar. Nu har vi färre ledningar för kvittrande småfåglar att sitta på, men fler kunder med en bättre uppkopplad vardag. Vi fortsätter också storsatsa på mobilnätet, där 4G-kapaciteten fördubblas över landet och 5G fortsätter att rullas ut. Just nu är vi uppe i 48 tätorter”, berättar Staffan Åkesson, Nätchef på Telia, i ett pressmeddelande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *