Använda mobiltelefonen i Storbritannien – vad gäller egentligen för roaming?

Mycket har förändrats i Europa sedan Storbritannien valde att lämna EU 2020. En av de tydligaste effekterna det har haft på privatpersoner är att Storbritannien inte längre inkluderas i EU:s lagar angående pristaket på roaming. Så vad gäller när man använder telefonen i Storbritannien – måste man betala extra eller gäller samma priser som hemma?

Svaret är dessvärre ganska komplicerat och det beror helt på vilken mobiloperatör du använder då alla aktörer har satt sina egna regler. Därför har vi sammanfattat de största operatörerna och deras roamingregler i Storbritannien.

Comviq

Comviq är den enda av de stora operatörerna som valt att inte ta ut extra avgifter för de som reser till Storbritannien med sitt svenska mobilabonnemang. Därmed kan du surfa, ringa och SMS:a för samma kostnad som om du befann dig i Sverige eller i resten av EU. Tänk bara på att det finns regler på hur mycket du får lov att surfa innan kostnaden ökar – mellan 4 och 20 GB beroende på ditt abonnemang.

Tre

Även Tre har valt att inte ändra något när det gäller reglerna i Storbritannien. Det betyder att du kan använda din telefon precis som vanligt utan att oroa dig för extra kostnader. Väljer du dessutom att teckna ett 3Världen-abonnemang kan du använda din telefon utan extra kostnad i EU/EES plus ytterligare 50 länder.

Telenor

Telenor har istället valt att inkludera Storbritannien i sina regler för alla andra länder som inte är EU-medlemmar. Dock finns det vissa undantag och med de flesta abonnemangen kan du använda din vanliga surfpott tills den är slut innan kostnaden ökar, detta gäller dock inte för samtal eller SMS.

Telia

Har du Telia så får du inte gratis roaming i Storbritannien utan måste betala extra för surf, samtal och SMS. Däremot har de något som kallas Semestervecka som är en tilläggstjänst för alla abonnemang med fastpris. Tjänsten är ganska dyr men låter dig använda din mobil som vanligt utan extra kostnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *