Telenor
mobilabonnemang

Vad är bäst med Telenor?

  • Täckning för 99,9% av Sveriges befolkning
  • Mycket bra priser på familjeabonnemang
  • Ingen bindningstid
  • Ring fritt inom familjen i hela världen
  • Byt mobil varje år med Telenor Change

En av Sveriges ledande mobiloperatörer

Telenor är en av Sveriges ledanda mobiloperatörer och är en av fyra mobiloperatörer som har eget mobilnät i Sverige. Telenor har ett mycket gott mobilnät som täcker upp hela 99,9% av Sveriges befolkning med mobiltäckning till hushållet. Telenor har ett nära samarbete med mobiloperatören Tele2 där de gemensamt äger ett företag som driftar mobilmasterna, därför så delar de masterna mellan varandra för att utmana storjätten Telia som haft Sveriges bästa mobiltäckning. 

Telenor har mycket bra priser på sina familjeabonnemang och en hel del schyssta tilläggstjänster som ingår där man kan ringa sina familjemedlemmar som ingår i abonnemanget utan kostnad, oavsett var i världen de befinner sig. 

För- & nackdelar med mobiloperatören Telenor

Telenor har ofta utnämnts som en mycket bra mobiloperatör på alla sätt och vis, både när det gäller mobiltäckning, kundtjänst och service samt priser på sina abonnemang. Dock upplever vi att de inte hängt med riktigt i utvecklingen de senaste åren och att mer fokus har satsat på att plocka marknadsandelar via sin dotteroperatör Vimla som ägs av Telenor och konkurrerar i lågprissegmentet. 

Telenor har mycket god täckning och täcker hela 99,9% av Sveriges befolkning med mobiltäckning till hemmet. De erbjuder även WiFi-samtal för bättre inomhustäckning. Telenor har även valt att slopa bindningstiderna på alla sina abonnemang i september 2018 efter att många av konkurrenterna gjort samma sak. Tele2 var en av de första att slopa bindningstiderna helt och det märktes tydligt då de snabbt tog större marknadsandelar ifrån övriga storoperatörer. 

Priserna är något dyra när det kommer till enskilda mobilabonnemang, dock blir abonnemangen väldigt fördelaktiga om man samlar familjen och tecknar familjeabonnemang där varje användare extra kostar endast 189 kr/mån men då också får ett helt eget Fastpris-abonnemang och man delar på surfen inom familjen. I familjeabonnemangen så ingår även deras tilläggstjänst att du inom familjen kan ringa varandra helt fritt, oavsett var i världen du eller din familjemedlem än befinner dig. 

Fördelar med Telenor

  • Täckning för 99,9% av Sveriges befolkning
  • Mycket bra priser på familjeabonnemang
  • Ingen bindningstid
  • Ring fritt inom familjen i hela världen
  • Byt mobil varje år med Telenor Change

Nackdelar med Telenor

  • Något dyra mobilabonnemang jämfört med konkurrenterna
  • Erbjuder inga rabatter för seniorer och studenter

Abonnemang utan bindningstid hos Telenor

Telenor gjorde om hela sina prisplaner 6 september 2018 där de ändrade surfmängden, priserna men den största förändringen var framför allt att de valde att slopa deras bindningstider helt på alla abonnemangen. Du kan med andra ord numera inte teckna ett abonnemang med bindningstid hos Telenor över huvud taget. Enda gången du kan få något som kan kännetecknas som bindningstid är ifall du tecknar ett abonnemang med ny mobil där du får en delbetalning på själva hårdvaran, dock kan du avluta abonnemanget precis när du vill. Nackdelen här dock är att om du väljer att byta operatör och avsluta abonnemanget så kommer en slutfaktura på resterande månadsbetalningar ifrån Telenor på mobilen. 

Tecknar du ett mobilabonnemang utan hårdvara så kan du i praktiken med andra ord byta abonnemang och byta operatör precis när du vill, hur du vill utan att behöva oroa dig för att sitta fast. Det enda som råder är en uppsägningstid på en månad. Ska du byta abonnemangsform internt så kan du alltid uppgradera ditt abonnemang utan att behöva vänta en månad. Endast när du ska nedgraderat ditt abonnemang är det en månads väntetid som gäller. 

Familjeabonnemang hos Telenor

Telenor var mycket tidigt ute med att lansera familjeabonnemang. Redan 2013 kom deras familjelösning som gick ut på att man delade på potten och kunde samla användarna på ett abonnemang för att få bättre villkor på sitt abonnemang. Denna tjänst har givetvis sedan 2013 utvecklats rejält till att idag vara en oerhört bra tjänst som innefattar rejält många fördelar i båda tilläggstjänster och prismässigt. 

Det hela går ut på att man tecknar ett huvudabonnemang som agerar som ”grund” för familjeabonnemanget och bestämmer vilken prisplan övriga användare ska ha. Tecknar huvudanvändaren ett abonnemang med Obegränsad surf så är summan för huvudabonnemanget 569 kr/mån, därefter kostar varje extraanvändare endast 189 kr/mån och villkoren blir exakt desamma. Varje extra användare för ett eget Fastpris-abonnemang med eget nummer och har också tillgång till Obegränsad surf.

Grunden i hur ett familjeabonnemang fungerar är densamma till största del mellan operatörerna. En sak som dock skiljer sig ofta är hur surfen fördelas. På Telenor så delar man på surfpotten som man har på huvudabonnemanget. Hos Tele2 så får varje extra användare samma surfmängd som huvudanvändaren i egen surfpott. 

Exempel på familjeabonnemang hos Telenor:
Abonnemang 1: Huvudabonnemang med Obegränsad surf: 569 kr/mån
Abonnemang 2: Extraanvändare med Obegränsad surf: 189 kr/mån
Abonnemang 3: Extraanvändare med Obegränsad surf: 189 kr/mån
Totalt: 947 kr/mån, varje användare kostar alltså i snitt 315 kr/mån för ett Fastpris-abonnemang med Obegränsad surf, istället för ordinarie 569 kr/mån per abonnemang om de tecknas enskilt. 

Det går att lägga till totalt 8 användare i ett familjeabonnemang och det finns inga krav på att det måste vara personer i familjen som läggs till. Det går alltså lika bra att lägga till en vän, släkting eller arbetskollega, så länge ni kan tänka er att dela på ett abonnemang med huvudanvändare som ”bas” för abonnemanget. 

I familjeabonnemanget så har ni även tilläggstjänsten som ger er möjlighet att ringa varandra helt kostnadsfritt var ni än befinner er i världen. Ja, du läste rätt. Ni kan ringa varandra ifrån andra sidan jordklotet inom familjen, helt utan kostnad, 30 dagar i rad. Därefter måste extraanvändaren som befinner sig utomlands ansluta sig igen mot en svensk mast. 

Mycket god täckning med Telenor

Telenor har många gånger prisats för att ha mycket god mobiltäckning. De delar både 3G och 4G-master med konkurrenten Tele2. Detta genom att de gått in som delägare i företaget som driftar masterna för att tillsammans kunna bli starka och utmana storoperatören Telia som genom alla år tidigare haft bäst täckning i Sverige. Detta har nu både Telenor och Tele2 utmanat och gått förbi. 

Telenor täcker idag upp med mobiltäckning för 90% av Sveriges yta och erbjuder mobiltäckning till 99,9% av Sveriges befolkning. Kan man begära mer? Ja, kanske. 100% är alltid 100%, så än finns det saker att förbättra även för Telenor. Värt att nämna är dock att det inte finns någon operatör i Sverige som erbjuder täckning för 100% av Sveriges befolkning. Så Telenor med deras täckning verkar vara det ”bästa man kan uppnå” procentuellt. 

Telenor har även under 2020 byggt ut sitt nät för 5G. Detta erbjuds under hösten 2020 vid lansering enbart i centrala Stockholm men byggs löpande ut. I 5G-nätet kan du uppnå svindlande hastigheter på hela 1 gbit/s, vilket motsvarar 1000 mbit/s. Är du inte insatt i hastigheter på surf så har 4G en snitthastighet på 20 – 80 mbit/s. 

Vill du försäkra dig om att täckningen är god där du bor? Surfa då in här och kika in Telenors täckningskarta. 

Använd mobilen utomlands inom EU/EES för samma kostnad som hemma

Nya EU-direktiv kom sommaren 2017 som innefattade beslut om huruvida du som användare och innehavare av ett mobilabonnemang ska kunna ringa och smsa på samma villkor i andra länder som ingår i EU/EES. När det kommer till mobilsurfen så har du samma surfmängd som du har hemma i Sverige, förutom om du har abonnemangsformen Obegränsat, då har du en begränsning på 100 GB/mån. 

Detta betyder att du kan resa utomlands och ringa till ett annat land inom EU/EES, inklusive hem till Sverige, helt utan extra kostnad på samma villkor som hemma i Sverige. Detta gäller oavsett vilken prisplan du har och gäller även om du har kontantkort hos Telenor. 

Länder som ingår i EU / EES:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Mayotte, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, Saint Martin, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Åland och Österrike.

Kundtjänst hos Telenor

Hos Telenor kan du välja vilken kontaktväg som du föredrar om du behöver hjälp via kundtjänst. Fördelen med de stora mobiloperatörerna är att de har egna butiker runt om i landet och du kan åka in till en butik för att få hjälp direkt på plats som befintlig kund, eller du önskar teckna ett helt nytt abonnemang och få ett simkort direkt i handen. 

Telenor erbjuder utöver butikssupport även telefonsupport som har öppet vardagar kl 08.00 – 18.00. Numret till kundtjänsten är 020 – 222 22 22. Om du inte har bråttom med att få hjälp eller inte orkar stå i telefonkö så går det även bra att maila in ditt ärende till Telenor. 

Frågor och svar om Telenor

Nedan samlar vi de vanligaste frågorna om Telenor och deras mobilabonnemang så att du snabbt och enkelt kan få svar på alla frågetecken du har. Givetvis kan du alltid kontakta oss om du behöver mer specifik information eller inte hittar ditt svar här på sidan.

Vem äger Telenor?

Telenor Sverige AB ingår i den Norska Telenor-koncernen som den norska staten äger 54% av. Telenor är med andra ord den norska versionen av Telia som också var statligt ägt under många år. Telenor ASA är ett av de största börsnoterade företagen i hela Norge med en omsättning på flera miljarder NOK om året.

Hur kollar man hur mycket surf man har kvar Telenor?

Telenor använder två olika metoder för att kolla sitt saldo och sin surfmängd beroende på om man har ett mobilabonnemang eller ett kontantkort. Du som har ett Telenor-mobilabonnemang loggar bara in på Mitt Telenor, antingen via Telenors hemsida eller via Telenor-appen. Från ditt konto kan du kolla din surf, granska ditt abonnemang och även köpa till mer surf, data och samtalsminuter vid behov.Har du istället ett Telenor kontantkort kan du antingen logga in på ditt Ladda Telenor-konto eller ringa till *121# så får du ett meddelande med info om din surf och hur mycket du har kvar innan du måste ladda på kortet.

När får man ny surf Telenor?

Det beror helt på när du tecknade ditt abonnemang då abonnemangen löper på en 30-dagars basis. Din surf fylls alltså på varje månad. För att se när du kommer få ny surf loggar du bara in på Mitt Telenor där du får all information om ditt abonnemang. Därifrån kan du även göra ändringar i abonnemanget, kontakta kundtjänst och mycket mer.

Vårt omdöme av Telenor

3.4

Telenor har många fördelar och är utan snack en bra mobiloperatör. Dock är priserna något höga om man ser till vad konkurrenterna har ett erbjuda. Kikar man även på Telenors dotteroperatör Vimla som är deras alternativ till att konkurrera i lågprissegmentet så får man enligt vår mening betydligt mer för pengarna och är ett fullgott alternativ. 

Två fördelar med Telenor är dock att de har mycket bra erbjudanden på familjeabonnemang, så är ni 3 – 4 st användare eller fler och delar på ett abonnemang så blir abonnemangen helt plötsligt väldigt billiga. Andra fördelen är deras tjänst Telenor Change, där du har möjlighet att byta mobil en gång per år för att på så vis kunna byta till nya flaggskeppsmodellen på marknaden av den mobil som du föredrar.

Andra mobiloperatörer vi rekommenderar

Det finns en lång rad mobiloperatörer på marknaden idag och vi har valt att ställa de “största” och “bästa” mobiloperatörerna mot varandra. Nedan har du fler alternativ på bra mobiloperatörer med billiga mobilabonnemang som vi rekommenderar dig att kika in.

chilimobil-logo

Läs mer hos Telenor!